donderdag 24 mei 2012

Laseren van de bekasting

Om de bekasting zo correct en compact mogelijk te houden hebben we deze uitgetekend in een CAD programma en zo laten laseren.
We hebben dit uit verschillende lagen laten doen omdat op deze manier alles goed op elkaar geklemd kan worden en zeer stevig zou zijn. Dit was heel belangrijk om dat er enorm veel kracht op de motor en stang werd gezet en deze dus met een stevige constructie op de rolator moest gezet worden. Het hoge gewicht is gemakkelijk voort te duwen op de wieltjes en bied ook een tegenwicht als er moet gestegen worden.

De schetsen voor de bestanden om te laseren


De bestanden die gelaserd werden.



Groepsfoto

Ondertussen hebben we ook de groepsfoto getrokken!


Opgeborgen plank detail

Deze film toont aan hoe de plank werkt.
Op deze manier is het mogelijk om te lopen zonder dat er iets in de weg hangt.
De plank is er zeer snel af te halen, omdat dat belangrijk is als je gevallen bent.

Bij de zitplank zelf zijn de twee hoeken eraf gedaan om zeker niet de metalen constructie te raken. Verder zijn de touwen uit de weg opdat dit zeker niet stoort.Er is ook een baan onderaan gefreesd opdat het touw mooi in de plank zit, waardoor de plank volledig op de grond kan gezet worden. verder is het een dikke, stevige plank die niet zal breken en vooraan afgerond opdat Cornelis eenvoudig erop kan glijden.



Afbeeldingen prototype voor bezoek 5


Hierbij is de stijgzit functioneel om ermee te wandelen. Het zitje hangt niet in de weg waardoor ermee kan gestapt worden.

Het zitje word 'geleid' door middel van twee rechte staaldraden aan de zijkant. Hierdoor zal het schommelen verminderen.

Hier is de stijgzit klaar om gebruikt te worden. 



de drukknop zit aan de buitenkant zoals Cornelis vroeg. De pijltjes die je wat moeilijk kan zien toont de richting aan waarin het plankje zou gaan als er op geduwd word. 

Iteratie 1.5


De Test van vandaag hebben we helaas moeten onderbreken. Door het losschieten van een ring tijdens het bouwen heeft onze as een knik gekregen waardoor bij belasting de as helemaal naar boven werd getrokken en de andere onderdelen beschadigde.. De ring is losgeschoten omdat we de weg van het touw hadden aangepast. Hierdoor was er een andere krachtverdeling op de ring waardoor deze met de huidige verbinding van plastic spanbanden is los gekomen. Dit hebben we opgelost door de ring te bevestigen met een ijzeren verbinding.

Toch hebben we volgende verbeterpunten overlopen.

- Touwen uit de weg helpen: dit was veel beter voor Cornelis. Hij had meer vrije ruimte op de plaats waar zijn rug zat en stoorde zich niet meer aan vervelende touwen.
- Bediening op de buitenkant: Cornelis vindt dat het daar beter staat en dus dit was in orde. Ook de indicatie met pijltjes.
- Het weghangen van het stoeltje: Cornelis vond dit goed want nu hangt het niet meer in de weg wanneer er mee gestapt moet worden. Het terughangen is wat lastiger zonder de motor te gebruiken.

Deze versie vond hij goed, wanneer we de volgende keer de as kunnen maken, alles in een stevige bekisting kunnen steken is de stijgzit klaar



maandag 7 mei 2012

CAD-model


Ondertussen zijn we ook bezig met het CAD model te tekenen. We hebben dit reeds gedaan voor de standaard rollator waarop de componenten van de stijgzit zullen gemonteerd worden.


Afbeelding Prototype na bezoek 4

Compactere stijgzit. Alles is deze keer gemonteerd op de rollator. De volgende stap is om deze nog compacter te krijgen.

De aandrijfas heeft meer ruimte om mooi op te rollen en niet dubbel te aan. Dit moet wel nog wat verbeterd worden. 

De knoppen staan deze keer nog bovenaan maar moeten aan de zijkant gezet worden. 

Er moet nog een goede verbetering gezorgd worden voor de geleiding van het stoeltje. Deze zou bijna niet mogen bewegen. Twee geleidingen is een van de mogelijkheden.



woensdag 2 mei 2012

Beschrijving pathologie


Schouder- Bekkengordel Spierdystrofie


Spierdystrofieën zijn een groep erfelijke spieraandoeningen die leiden tot spierzwakte waarvan de ernst kan variëren. Andere erfelijke spierziekten zijn onder meer myotone dystrofie (myopathieën), glycogeenstapelingsziekten en periodieke paralyse (verlamming).
De aandoening wordt gekenmerkt door een langzame en progressieve degeneratie van de spieren in de schouder- of bekkengordel. Er zijn verschillende typen gordel-spierdystrofie. Het syndroom van Erb, ook bekend als scapulohumerale spierdystrofie, begint in de schoudergordel en tast langzaam ook de bekkengordel aan. Het syndroom van Leyden-Moebius of pelvifemorale spierdystrofie, begint in de bekkengordel en tast vervolgens de schoudergordel aan.

1.1        Duchenne-spierdystrofie en Becker-spierdystrofie


Dit zijn de meest voorkomende vormen van spierdystrofie, zijn aandoeningen die leiden tot spierzwakte in vooral de bovenbenen en bovenarmen.
Het gendefect dat Duchenne-spierdystrofie veroorzaakt, verschilt van het gendefect dat verantwoordelijk is voor Becker-spierdystrofie, maar beide defecten betreffen hetzelfde gen. Het gen is recessief en is gelokaliseerd op het X-chromosoom. 
Sectie: 1 Algemeen > Hoofdstuk: 2 Erfelijkheidsleer > Onderwerp: X-gebonden genen Hoewel een vrouw draagster kan zijn van het defecte gen, heeft ze de ziekte niet omdat het normale X-chromosoom het gendefect op het andere X-chromosoom compenseert. Elke man die het X-chromosoom met het gendefect erft, zal de ziekte echter krijgen.

1.2        Limb- girdle- dystrofie


'Limb-girdle'-dystrofieën veroorzaken spierzwakte in de bekkengordel (spierdystrofie van Leyden-Möbius) of de schoudergordel (spierdystrofie van Erb). Deze erfelijke ziekten manifesteren zich in de regel pas bij volwassenen en leiden zelden tot ernstige spierzwakte.
Mitochondriële myopathieën zijn erfelijke spierziekten die doorgaans ontstaan wanneer defecte genen in het mitochondrion (de energiecentrale van een cel) via het cytoplasma van de eicel van de moeder worden overgedragen. Mitochondriën bevatten hun eigen genen. Omdat sperma bij de bevruchting geen mitochondriën inbrengt, zijn alle mitochondrië le genen afkomstig van de moeder. Deze ziekten kunnen dus nooit via de vader worden overgedragen. Deze zeldzame aandoeningen veroorzaken soms toenemende zwakte in slechts één spiergroep, bijvoorbeeld de oogspieren (oftalmoplegie). Er bestaan ook mitochondriële aandoeningen die een gevolg zijn van een mutatie in het nucleaire DNA (kern-DNA). Deze aandoeningen kunnen wel via de vader worden overgedragen. De overerving is meestal autosomaal recessief, soms autosomaal dominant.

1.3      Diagnose


Voor een definitieve bevestiging van de diagnose moet een kleine hoeveelheid van het zwakke spierweefsel (biopt) worden afgenomen voor microscopisch of biochemisch onderzoek. Een nauwkeurige diagnose van deze minder algemeen voorkomende spierdystrofieën is echter zelden bruikbaar omdat er geen specifieke behandelingen beschikbaar zijn.

1.4      Behandeling


Een echte behandeling kan nog niet worden toegepast, want het is niet mogelijk om de spieren weer goed te laten functioneren. Wel kan er het nodige gedaan worden aan het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte. Een regelmatige controle door de cardioloog is gezien de kans op hartproblemen aan te raden. Deze problemen doen zich minder vaak voor dan bij andere spierdystrofieën, maar spelen wel degelijk een rol. Voorts is een regelmatige controle van de ademhalingsfunctie gezien de mogelijke achteruitgang van de ademhalingsspieren aan te bevelen. Ook kan men veel baat hebben bij de advisering en begeleiding door een revalidatiearts en diverse andere behandelaars, zoals de fysiotherapeut of de ergotherapeut. Voor erfelijkheidsadvies, bijvoorbeeld in verband met een kinderwens, kan men terecht bij een klinisch genetisch centrum.

Extra mogelijkheden


We hebben ook een andere functie getest wat heel doeltreffend kan zijn maar niet bij de vooropgestelde doelen  waren bepaald. De stijgzit moest in hoofdfunctie de persoon doen stijgen tot ongeveer 70 cm opdat hij vandaar kon gaan rechtstaan.

In dit filmpje hebben we getest of het ook mogelijk was een transfer te maken naar de electrische rolstoel (Permobil C300).
De transfer van stijgzit naar rolstoel werd succesvol uitgevoerd maar toch waren er enkele opmerkingen die we konden meenemen in het verdere ontwerp.
We geven wel de prioriteit aan de eisen die C.  had bij de iteratie maar indien het mogelijk is om ook de uitvoering van de transfer te verbeteren, zonder de hoofdfunctie te belemmeren, gaan we dit zeker doen.


  • Het stoeltje moet hiervoor nog stabieler hangen: die speling is niet goed
  • OneWaySlide is hierbij onhandig. Maar dat vond hij bij iteratie 1.4 ook niet nodig omdat het anders te veel onderdelen had.
  • Het stoeltje mag niet naar achteren bewegen
  • Vastklikken op die hoogte, hoogte volstaat!